hundkurser, hundpsykolog, problemhundar, hundar, hundkonsult, hundproblem, hundträning, valpkurs, hundpromenad, klickerkurs, noskurs,

      Välkommen till Hundharmoni
   Startsida         Jag, mina hundar & hundträning         Kurser & aktiviteter         Inför kursen         Hitta hit         Kontakt
 

 


  
 

 


 

 

                                                                 

 Varför sele är bästa alternativet för din hund

I mycket korta drag är anledningen följande:

  1. halsband som stramar åt skapar obehag, då det känns som att inte få luft

  2. halsband som stramar åt bidrar till en ökad stressnivån som gör att hunden drar mer i kopplet

  3. halsband som stramar åt och/eller i kombination med ryck kan orsaka mer eller mindre allvarliga skador och smärtor hos hunden

Nacken och halspartiet är ett ömtåligt område på hunden. Där finns ryggradens nackkotor omslutna av nerver, och på framsidan finns sköldkörteln, som är viktig för hundens ämnesomsättning. På framsidan av halsen finns det inget muskellager, vilket innebär att sköldkörteln saknar skydd mot yttre påverkan från tex. ett halsband som dras åt.

Rent anatomiskt sett är det ingen som helst skillnad på hundens hals & nacke och vår.
Hundens nacke och hals är precis lika ömtålig som vår och det krävs precis lika lite våld, drag och ryck som för oss för att hunden skall få ont, ofta med huvudvärk som följd.

För en hund som har halsband är risken överhängande för spända & onda nackmuskler, muskelbristningar, kotförskjutningar, klämda nerver, och kronisk huvudvärk.

Om man bortser från den höga skaderisken, är det också viktigt att tänka på hur hunden
upplever halsbandet.
Att ha något runt halsen som stramar åt, skapar lätt en upplevelse av att inte få luft, vilket automatiskt leder till stress och att hunden gärna drar i kopplet för att komma undan. Hunden förstår inte att det bara förvärrar obehaget runt halsen.

Ett bra sätt att testa hur det kan kännas, är enkelt - ta din hand och sätt den runt din hals på framsidan och kläm åt lite.
Obehagligt - eller hur?
Det är vardagen för många, många hundar varje dag.

Din hund behöver inte ha det så!

Alltfler hundägare har upptäckt hur smidigt och enkelt det är att använda ett sele på hunden, och det känns också bra för en själv, då man vet att skaderisken är lite och att hunden har det skönt och behagligt i sitt sele, på promenaden.

Det finns många sorters selar på marknaden idag, och alla är inte anatomiskt rätt utformade. De gamla sk. spårselarna är inte så bra allround-selar och rekommenderas inte till unga, växande hundar och hundar som drar i kopplet, pga att de kan trycka på hundens frambogsleder.

De bästa selarna är de sk. Y-selarna, som ser ut som ett Y framifrån. De trycker inte på halsen och inte heller på frambogslederna, och fördelar belastningen från ev. drag, ryck och spänningar från kopplet, över hela kroppen.

Det viktigaste är att ett sele inte klämmer eller skaver någonstans på hunden, varken på halsen, i de känsliga armhålorna eller runt magen.

Den skall också vara så säker att hunden inte kan krångla sig ur den. Den skall vara lätt att ta på och lätt att göra ren.

Vilken modell man väljer beror på hunden man har. En unghund med mycket spring i benen, kan lätt dra iväg när den ser något spännande, då föredrar jag antingen en frontkopplad sele eller en balans-sele, där man sätter fast kopplet så att man
 påverkar hundens balanspunkter.

Det finns flera frontselar på marknaden idag, vissa har en bra passform, andra är svåra att få bekväma på hunden. Det är viktigt att prova ut ett sele på hunden innan man köper, eller förvissa sig om att man kan byta eller lämna tillbaka selet om det inte passar.

Undvik de sk. gåfint-selarna som har linor som stramar åt i hundens armhålor, när hunden drar. De skapar bara smärta och stress hos hunden.

Nosgrimmor sk. Halti, används också på hundar som drar i kopplet, men i dagsläget rekommenderar jag dem inte, då ett ryck i kopplet med en nosgrimma på, kan orsaka hunden en kraftig,  wiplash-liknande skada.. Detta pga att nosgrimman styr hela hundens
huvud och effekten av ett ryck går direkt till hundens översta nackkotor.
Lite som att gå till en kiropraktiker och få nacken "knäckt".

Det finns så mycket bättre selar på marknaden idag, så det finns ingen vinst med att använda en nosgrimma.

Att börja med ett sele redan till den lilla valpen, är en god investering för att undvika framtida obehag och problem.

Hos Hundharmoni finns en liten kollektion av selar, både y-selar och balans-selar och du är välkommen med dina funderingar eller för att prova ut ett sele till din hund.

Hos oss  kan Du alltid byta eller lämna tillbaka ett sele om det inte passar. På alla våra selar lämnas en veckas öppet köp. Vi en ev. retur skall selet vara helt och rent och i säljbart skick.
 

 Tillbaka till startsidan

 Hundharmoni©2015