hundkurser, hundpsykolog, problemhundar, hundar, hundkonsult, hundproblem, hundträning, valpkurs, hundpromenad, klickerkurs, noskurs,

NoseWork Skåne
  Startsida      Jag, mina hundar & hundträning    Kurser & aktiviteter  Inför kursen Kontakt  
 

 


  
 

 


 

 

                                                                 
Inför kursen

                

Det är kul att gå på kurs och lära sig nya saker. Vissa kursdeltagare är vana, och har
 koll på både sig själv och hunden, medan andra är ovana, och har fullt upp med att
hålla reda på sig själv.


För att få ut mesta möjliga av kursen, och för att det ska bli så givande som möjligt,
är det viktigt att komma väl förberedd.
På kursen har man ofta fullt upp med att koncentrera sig på vad läraren säger och gör. Det är lätt att glömma bort att ha koll på vad hunden gör, vad den signalerar och
hur den mår.

På mina kurser är det A och O att hunden har det bra. Att den känner sig trygg, att den
får vara ifred från andra hundar och distraktioner i största möjligaste mån, för att
helt enkelt kunna koncentrera sig på sina uppgifter på bästa sätt.


Vissa hundar stressar upp väldigt på kurs, och den största anledningen är
att inte veta, att inte ha någon egenkontroll och att inte kunna påverka och att inte förstå det som sker.Jag har gjort en CHECKLISTA till dig som ska gå en på kurs tillsammans med din hund.
Målet är att göra kursen till den trevliga upplevelse som det är tänkt att vara, både för
 din hund & dig.


     # Ha ett SELE på din hund när ni är på kurs (gärna annars med).  Ett sele som är skönt och som passar bra. De flesta hundar drar lite extra i kopplet när de blir lite uppspelta och ivriga på kurs, och då är det väldigt skönt att slippa ett strypande halsband, som skapar otrivsel och stress.

      #
Kom ca 30 minuter innan kursen börjar så din hund hinner kissa, bajsa och få nosa
in sig och landa. Att få landa mentalt i lugn och ro kan vara avgörande för en effektiv inlärning. Gå runt och låt hunden få kolla runt, se sig omkring och få en bild av hur stället ser ut, det skapar en bra känsla hos hunden och gör att den lättare kan slappna av.


  # Tänk på att hålla det AVSTÅND till övriga hundar som just din hund behöver för att kunna koppla av. Avstånd till andra främmande hundar  är jätteviktigt för att undvika stress och frustration.  Även för den superglada hunden som vill hälsa på alla och bara leka, är det viktigt med AVSTÅND för att slippa frustration och för att lättare kunna koppla av.
Det här med avstånd är en enkel grej, det kostar ingen större ansträngning från vår sida, men är det vanligaste problemet på de flesta kurser. Helt enkelt för att man glömmer bort det i sin iver att hänga med på det som sker.

# Ha gott godis lättillgängligt i en belöningsväska, och börja belöna din hund direkt den hoppar ur bilen. Belöna den för att den är tyst, för att den inte hoppar, för att den tittar lugnt på de andra hundarna och för allt som den gör som du gillar. Gör inte som de flesta, som inte alls uppmärksammar sin hund så länge den sköter sig bra, utan som vaknar till först när hunden gör något de inte vill, då blir det bannor och uppmärksamhet.

    # Glöm inte vattnet, och vattenskålen. Ge din hund vatten direkt ni kommer fram och låt vatten finnas framme hela kurstillfället oavsett om din hund dricker eller inte.

   # Lär din hund att ligga avslappnat på sin filt eller i bur, för att på så sätt kunna prestera
ännu bättre när det gäller. Hundar som har svårt att varva ner mellan träningspassen, har en tendens att bränna ut sig och presterar därefter. Jag håller i filt & bur kurser med
jämna mellanrum, och det finns även bra Youtube - filmer att kolla på.


# Var trevlig och snäll mot din hund direkt ni kommer ur bilen, beröm den med mjuk röst
bara för att den är där och inte för vad den presterar. Bli inte den där surpuppan
som bara säger tyst, nej och sitt, till hunden:)


  # Ta helst med din hund in i teorilokalen, och låt den få vila på en filt eller i en ihopfällbar bur. Beröm den och ge den små godbitar för att den är lugn och tyst. Du kan också sitta med den på golvet om det behövs.

  # Om din hund ska vara i bilen ensam, ska den känna sig 100% trygg där, det är en absolut viktig förutsättning. Parkera bilen så att baksidan kommer så långt bort från passerande hundar och människor som möjligt. Täck över bilen med en filt så att hunden inte kan se ut, så att den verkligen ska kunna koppla av.
Jag har sett alltför många hundar som suttit i bilen och "kopplat av" som hundägaren
 trott. Under tiden den "kopplat av" har den skällt oavbrutet på allt och alla som
passerat bilen, och det har varit en del.
Med enkla medel kan din hund verkligen KOPPLA AV om du fixar så det är
lugnt och trygg runtomkring din bil.


#  Om du har svårt att fokusera på både instruktören och din hund samtidigt, välj då
 hunden! Ha fokus på din hund, så att du lättare kan se vad den behöver och erbjud den små pauser ofta, när du ser att den är trött och behöver vila eller komma ifrån en stund.


 # Glöm inte bort att ha ROLIGT tillsammans med din hund. Låt inte alltför höga krav och ett alltför stort allvar hindra er från att busa  runt och leka eller sitta och mysa, beroende på vad din hund gillar.På kurs...


 

Tillbaka till  startsida

 Hundharmoni©2019